Het effectief snoeien van de hagen in je tuin, zo ga je te werk!
8 april 2024

Het effectief snoeien van de hagen in je tuin, zo ga je te werk!

Hagen vormen vaak de ruggengraat van de tuin, ze bieden privacy, structuur en zijn veelzijdig in landschapsontwerp. Om ervoor te zorgen dat deze groene muren gezond blijven en goed presteren, is regelmatig en correct snoeien essentieel. In dit artikel ontdek je de beste praktijken voor het snoeien van je hagen, waardoor ze niet alleen gezond blijven maar ook een lust voor het oog zijn. Ook kun je de hagen in je tuin laten snoeien door een hovenier in Bavel.

Het Belang van Snoeien

Snoeien doet meer dan alleen het uiterlijk van je hagen verbeteren. Het stimuleert de groei van nieuw, gezond blad, helpt bij het vormen van de haag en voorkomt ziektes door luchtcirculatie en licht penetratie te verbeteren. Een goed gesnoeide haag is dikker en voller, biedt betere privacy en ziet er verzorgd uit.

Wanneer snoei je Hagen?

De timing hangt af van het type haag dat je hebt. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 • Voorjaarssnoei: Voor de meeste hagen is het vroege voorjaar, net voordat de groeiperiode begint, de beste tijd om te snoeien. Dit stimuleert een gezonde groei gedurende het seizoen.
 • Zomersnoei: Sommige hagen, zoals de beuk en liguster, kunnen ook in de zomer worden gesnoeid om hun vorm te behouden.
 • Vermijd laat snoeien: Het snoeien van hagen in de late herfst of vroege winter wordt afgeraden omdat nieuwe groei die daarna ontstaat, kan worden beschadigd door vorst.


Hoe Snoei Je Hagen?

Benodigdheden:

 • Scherpe heggenschaar of elektrische heggenschaar
 • Handschoenen
 • Ladder (voor hoge hagen)

Stap-voor-stap:

 • Voorbereiding: Zorg dat je gereedschap schoon en scherp is. Dit zorgt voor schone sneden die sneller genezen en vermindert de kans op ziektes.
 • Plan Je Aanpak: Bepaal de gewenste hoogte en vorm van je haag. Overweeg een lichte bolling aan de bovenkant voor een betere lichtverdeling naar de onderste takken.
 • Begin met de Zijkanten: Snoei de zijkanten van de haag in een licht taps toelopende vorm naar boven toe, zodat de basis breder is. Dit zorgt ervoor dat licht alle delen van de haag bereikt.
 • Snoei de Bovenkant: Als je de gewenste hoogte bereikt hebt, snoei dan de bovenkant. Gebruik indien mogelijk een touw of lat als leidraad om een rechte lijn te houden.
 • Verwijder Afgesneden Takken: Zorg ervoor dat je alle afgesneden takken en bladeren uit de haag verwijdert om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen.
Bekijk ons assortiment >

Meer lezen?

Routebeschrijving
Offerte aanvragen
Whatsapp ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram