Kastanjehout
Op zoek naar natuurlijk ogende houten delen? Misschien is kastanjehout dan waar je naar zoekt. Met deze stukken hout kun je prachtige hekwerken neerzetten.

Assortiment kastanjehout

kastanjehout hek

Kastanjehout

Waar komt kastanjehout vandaan? 

Kastanjehout is zoals de naam al aangeeft, hout dat is gemaakt van kastanjes. Het wordt ook wel Europees hardhout genoemd. Kastanjehout is een hardhout dat wordt gewonnen uit de kastanjeboom. Het wordt vaak gebruikt voor constructie- en meubelhout, omdat het sterk, duurzaam en stabiel is. De kleur van het hout varieert van lichtbruin tot roodbruin en het heeft vaak een gekartelde structuur. Kastanjehout bevat looizuur, waardoor het soms lastig kan zijn om het te behandelen. Looizuur is de oorzaak van de zwarte vlekken bij de verzinkte schroeven, gebruik daarom geen ijzeren verbindingsmiddelen. Toch is dit soort hout prima om te gebruiken als het nog onbehandeld is. Daarnaast is het hout hard, waardoor het lastig is om spijkers en schroeven er in te slaan.  

Waar kun je kastanjehout voor gebruiken? 

Kastanjehout kun je gebruiken voor verschillende doeleinden.  

Kastanjehout voor hekwerk, speelgoed en kasten

Het hout wordt vaak gebruikt voor houten speelgoed, kunstvoorwerpen, kasten en parket. Door de stevigheid en duurzaamheid van het hout is het perfect om te gebruiken als bijvoorbeeld hekwerk. In landbouwgebieden wordt kastanjehout vaak gebruikt voor het maken van hekken en schuttingen. Het hout is sterk genoeg om de weersinvloeden te weerstaan en het is bestand tegen rotting, waardoor het een goede keuze is om buiten te gebruiken. 

Kastanjehout voor schuren en garages

Kastanjehout wordt ook vaak gebruikt voor het maken van schuren en garages, omdat het sterk genoeg is om het gewicht van het dak en alle elementen te weerstaan. Daarnaast wordt kastanjehout ook vaak gebruikt in de houtbewerkingsindustrie, zoals voor de productie van houten pallets en kisten. 

Kastanjehout wordt dus gebruikt voor veel verschillende doeleinden, van meubilair tot landbouwconstructies, van bijgebouwen tot houtbewerking.  

Hoelang blijft kastanjehout goed? 

Kastanjehout is een duurzame houtsoort en kan lang meegaan als het op de juiste manier wordt behandeld en onderhouden. Het hout is rot- en insectenbestendig, dus het kan jarenlang buiten blijven staan zonder dat er beschadigingen ontstaan. Daarnaast is het hout ook geschikt om binnen te gebruiken. Wanneer je kastanjehout binnen gebruikt kan het tientallen jaren meegaan zonder dat er veranderingen zichtbaar zijn. Meubels gemaakt van kastanjehout kunnen bijvoorbeeld decennia meegaan zonder dat er slijtage optreedt. 

Behandel het hout met een beschermingsmiddel 

Het is wel belangrijk om te weten dat kastanjehout kan uitzetten of krimpen afhankelijk van de luchtvochtigheid. Dit kan leiden tot scheuren in het hout of kieren tussen stukken hout. Behandel het hout met een houtbeschermingsmiddel of een vochtregulerende olie om dit te voorkomen. Als het kastanjehout wordt blootgesteld aan weersinvloeden buiten, kan de levensduur afnemen. Omdat het een hardhout is, zal het wel langer meegaan dan zachthout. Het hout kan echter verkleuren of vergrijzen door Uv-straling en regen. Je kunt het hout hier tegen beschermen door het te behandelen met een Uv-beschermende olie of verf. 

Kastanjehout is een duurzame houtsoort en kan jarenlang meegaan als het op de juiste manier wordt behandeld en onderhouden. Binnen kan het tientallen jaren meegaan zonder dat er beschadigingen ontstaan, maar buiten zal de levensduur afnemen. Het is daarom belangrijk om het hout te behandelen met een houtbeschermingsmiddel of een vochtregulerende olie om uitzetting en krimping te voorkomen. 

Offerte aanvragen

Offerte voor een product
Routebeschrijving
Offerte aanvragen
Whatsapp ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram